Affordable Zero Energy Homes: Underslab Solutions

Posted by Tim Biebel on Jan 27, 2017 2:45:07 PM

1-21-2017-STD. POUR - UNDERSLAB INSULATION DETAIL - 4 IN. INSULATION.jpg

The question isn’t so much, “How can we save money and still get an affordable zero energy home, but “where” can we save money?” Since we start building with a foundation, then it’s logical that the cost of a foundation is a good first place to start looking for places to save money. This blog will focus on the many details and considerations we encounter when building a zero energy home on a slab. This is referred to as a “slab-on-grade” house and it is the least expensive way to install a foundation for a new home in the cold climates of New England where we have to pour our foundations to a depth below frost, which is around four feet below grade. 

Of course, there is the obvious fact that in New England culture, we are accustomed to having unfinished basements in our new affordable zero energy homes and “us natives” find it difficult to imagine living in a home without one. But that is changing. 

Over the past two blog-weeks, we have communicated a lot of information about foundation options. We have tried to address many common concerns, but here are a few more questions you may have about the difference between building a house on a slab versus over a full basement: 

1. If I don’t need a full basement, then why spend the money on it?
Answer: Exactly!

2. How much will I save if I build a 26’x36’ high performance house on a slab instead of on a full ICF basement, using our standard poured foundation detail?Answer: About $6,500.00.

3. I understand that I need frost walls for my house, but do I really need frost walls for an attached garage? Can’t I just pour an Alaskan Slab?
Answer: We don’t recommend it, with one exception. If you are one of the lucky one in a thousand people who are building on pure sand or gravel, then you don’t need to worry about it. Go right ahead, but if you don’t know the answer, then it’s wise to consult with someone who is an expert on gravel. 

231.jpg 

If I choose to build a two-story house on a slab.......

1. Will it negatively affect the resale value?
Answer: It won’t affect the resale value so much as it might limit the market to those who don’t mind not having a full basement.

2. Will the slab “ice up” around the inside edges of the house?
Answer: Not if you use our slab and frost wall insulation detail.

3. Will it be cold to walk or sit on?
Answer: It will naturally feel cooler to your bare feet than walking on carpet or wood, but no colder than walking on tile. Because the slab is heavily insulated underneath, it will never be “cold” …  just “cool.”  

4. Will it sweat on hot humid days?
Answer: It might sweat a little bit on 100 percent humid days, but on most other days, it won’t sweat because the slab is heavily insulated from making direct contact with the cold ground below. Plus, most flooring products that are installed on a slab require the installation of a thin “thermal break/vapor barrier.”

5. Can I install hardwood floors on a slab?
Answer: Yes. Any type of hardwood can be installed directly slabs, especially insulated ones. Just be sure to carefully follow the installation instructions.

6. Where will I install my utilities?
Answer: We are finding that the second floor becomes a great place to install hot water heaters and a furnace; if one is required.

7. What about storage?
Answer: Ironically, most people don’t consider that access to upstairs storage is no different from access to basement storage. Either way, you must use a set of stairs. However, upstairs storage does have one great advantage over a cool or unconditioned basement and that is that it is a much drier climate upstairs than it would be in an unconditioned basement.  

In our previous blog (1/21/17: http://bit.ly/2jhsOlb), we wrote: “In Vermont, even the most basic of affordable new homes (26’x36’ Cape or Colonial with unfinished basement & no garage) with 3 bedrooms and 2 ½ baths can cost close to $300K. When investing into High Performance premiums that will allow a home to perform with a HERS rating of Zero (Net Zero), the cost of the house (not including cost of land or lot improvements) will be around $330K. Because of the high cost of construction, we are aware of strained budgets and are constantly looking for ways to keep the cost as low as possible while maintaining quality and delivering the living space that our clients want.”

 

Download the Ultimate Guide to Net Zero Home Construction

Tim Biebel

by Tim Biebel

Tim Biebel is Vice President of Prudent Living, a leading net zero and energy efficiency building company located in Windsor, VT.

SUBSCRIBE

ON THE WEB

SouthscapeLink

Introducing a New Prudent Living Community! Here